Thursday, September 17, 2009


~ Assalamualaikum all....



~Dear friends and readers...


~ This year is my last singlehood raya...next year will celebrate ngan org baru...So dis year, i want to celebrate and enjoy my last raya sbg seorg yg single sepuas2 nyer..Heheh...


~ Then kpd kwn2 bloggers yg punya nasib mcm sy....take this oppurtunity untuk beraya sepuas2nye ok...pasni takder peluang lagi dah bergaduh ngan adik beradik time mak suruh jg rendang, jalan kaki pi semayang raya sesamer, berebut nk slm mak abah..then berebut jgk nk bukak ampau tgk bp abah n mak kasi...hehe..Oh indah sungguh kenangan bersama...


~Fyi i will be on leave starting tomorrow until 27-09/2009... So no updates for almost a week kot...Sok pg aku bertolak balik Batang Kali...tak jauh pon.Then nk singgah Sogo jap nk cari perfume...i hope tak ramai org esok...sumer dah lik kampung..tgl ar aku yg tak reti nk balik awal2 nieh..hehe..Of course mak n adik beradik lain membebel...alasan plg kukuh??????? nk quit dari kena kemas umah..wehehehehe...


~Tapi raya kali ni ade sedikit kekurangan..Huhu..Adik aku balik umah mertua dia..Ni first time beraya tnpa dia..Huhu..Gonna miss her much..Pasni takde r org yg dpt aku buli make up kan di pg raya...Adik aku sgt suka make up kan kakak nye yg pemalas nk make up sendiri nieh..hehe..


~Ok lah dikesempatan ini.... saya Hazaliana Hairi ingin menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf kiranya ade tulisan yg membosankan n menyesakkan fikiran serta menyemakkan mata kalian..Aku juga ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada sumer pembaca setia blog ini n kpd kawan2 bloggers yg aku sayangi...

~Tidak lupe kepada insan tersayang ( En.Tunang)...SELAMAT HARI RAYA...

( p/s..nk duit raya....hehe..)

~Last word, berhati2 lah ketika memandu..Semoga raya kita tahun ni diberkati dan dirahmati oleh-Nya...Amin............




Wednesday, September 16, 2009

~ Tentang Bridesmaid ~

~ Assalamualaikum..

~ Dari sehari ke sehari aku nk update tentang ini...tapi tak terupdate2 jgk..hehe..

~ Sekarang diperkenalkan My official Bridesmaid...

NOR SURIATI BINTI ISMAIL


Aku cilok gambo ko kat FS...Sowi erk...Hehe...

Kenapa aku pilih dia??????????


COZ..........

1. kami kwn since primary school..
Even time sekolah dulu kitorg selalu gaduh..but we're still frens until now..

2. Antara kami takder istilah jealous, self-fish and kedek.. i love her becoz of these characteristics..
Aku sungguh tak suka org yg berpenyakit hasad dengki n pk diri dia bagus..

3. Aku pk dia adalah peneman plg bagus on my big day nanti..
Pcy la time kawin nanti, mak, ayah, n adik beradik sumer tiada di sisi untuk menemani..
masing2 sibuk ngan urusan..my parents of course bz menyambut tetamu..adik2 sibuk menjaga ape yg patot..right????
So that's why we need someone yg really close with us..siapa lagi kalo bkn our besfren.....kan???
kan?????

4. Jarak umah aku dgn umah dia tak jauh sgt..ade la sejengkal....wehehehe..so takde alasan untuk dia dtg lmbat dgn 1001 alasan..hehe..

5. Dia tinggi dr aku..logik ke alasan ni???????wahahaha..entah aku pon tak tau..coz time my sis kawen dulu, aku dgr mak andam dia ckp pilih pengapit yg tinggi dari kita...
Yeke???? ye la kot...hehe..

6. Reason yg plg kukuh ialah she's still single and available..Hoho.. Of course she has no other big commitment melainkan mslh peribadi dia sendiri..So, takde r alasan ank sakit ke, nk msk untuk suami ke dan sbg nyer...hehe....

~ OK lah..itu shj untuk kali ini..wehehe..Actually tgh memikir juadah untuk berbuka pose nanti....nk mkn TOMYAM!!!!!!!!!!!

~ Selamat Berbuka Puasa untuk sumer...Tata...Titi...Tutu...


~ Assalamualaikum..

~ Hye peeps..


~ 3 days to go before Muslims celebrate Hari Raya Aidilfitri after a month of Ramadhan..cam tak percaya kan????


~ Today my tummy sgt buat hal...berbunyi2 n bernyanyi lagu keroncong..sungguh tak suka..nk wat kije pon tak leh nk concentrate..Huhu....sabar ye perot..ade lagi byk jam nk buka pose...wargggghhhhhhhhhhhh...


~ Nak citer pasal hantaran for him...actually his part dah complete...Misi brg2 hantaran for En.Tunang sudah selamat aku jayakan..Hehe..See my checklist...Sungguh sonot..coz pas ni tak yah pk nk spend budget bln2..wahaha...


~ And for my hantaran, set perfume tak beli lagi..huhu..Last weekend kitorg pi Sogo...OMG sungguh ramai manusia kat saner..membeli sambil membelah ape yg patot..hoho...Oh sesunguhnya terus hilang mood untuk menshoppingkan diri...Nasib kitorg berlegar kat area perfume tu jerk..Tak sanggup aku nk menyelinapkan diri dlm ribuan manusia..Sungguh rimas..

~ So, this Saturday aku kna shopping sendirian...aku kena beli jgk perfume coz dis week last sales..Huhu...Hrp2 aku dpt buat belian yg pantas tnpa perlu memikir smpai nk tercabut kepala..Aku sungguh cerewet...kalu tak cy, tny En.Tunang...Hehe...Tak sbr nk potong set perfume for me dlm checklist tuh..Wehehe..

Antara pilihan hati

1. Paling aku suka..(the sexy figure bottle )

JEAN PAUL GAULTIER



2. HUGO XX



3. HUGO BOSS FEMME





~ That's all for now...See again..hv a nice day...Tata..................

Friday, September 11, 2009


~ Assalamualaikum..

~ Huhu...

~ I'm so scared..

~ Why????

~ Bout my wedding preparation la..

~ Byk benda tak settle lagi..

~ TaTot....

~ Setiap kali bc entry bride-to-be yg lain lagi tmbh takot..

~ Sempat ker??

~ Tgl bp bulan je lagik..

~ Adoiiiiiiiii...

~ Tatotnyer...................huhu.... ) :

~ Go go go Hazel...u can do it...( dah mereng...wargghhhh)

Thursday, September 10, 2009

~ Santapan Pagi ~


~ Assalamualaikum..


~ Arini dah masuk hari ke-20 umat islam berpose..lagi 9 ari nk raya...huyeeeeeeeee..hehe..


~ Today..tak byk kije sgt..pg2 check email..then ade 1 email ni sweet sgt..

PERBEZAAN ANTARA ISTERI DAN GIRLFRIEND PADA PANDANGAN SEORANG SUAMI


* Isteri macam TV, girlfriend macam handphone. Di rumah tengok TV, pergi ke luar bawa handphone.


* Tak ada duit, jual TV, Ada duit, beli handphone baru.


* Kadang-kadang seronok tengok TV, tapi selalunya banyak masa habis main handphone.

* TV percuma sepanjang hayat, tapi handphone kalau tak bayar servis line, taliannya akan ditamatkan serta merta.

* TV saiznya besar, berat dan dah buruk, tapi handphone cute, comel, ramping dan banyak butang boleh picit dan boleh dibawa ke mana-mana, bila-bila saja.

* Kos penyelenggaraan TV murah aje, lagipun jarang rosak, tapi handphone, mak.....oooooiiii. mahalnya. Selalu meragam pulak tu.


* TV yang kerap rosak...sepak terajang pun ada jugak gambarnya..tapi handphone...jangankan terjatuh...terhantuk sikit pun dah tak dapat line.


* Yang sadisnya, TV ada remote control, tapi handphone tak ada.

* Cuma satu kelebihan TV, tak ada virus. Tapi handphone.... sekali kena virus, habislah!


* Jadi jangan pening kepala, pilihlah TV anda. Kalau boleh yang plasmalah....ya...



p/s : Ini sekadar renungan..jgn ade plk yg terasa hati ok..renung2 kan.. dan selamat beramal..





Wednesday, September 9, 2009

~ Pelamin ~

~ Assalamualaikum..

~ I'm quite bz today..just want to share something yg aku cari sgt2 selama ini..


PELAMIN!!!!!




Sources here


Source here

~ I love this kind of pelamin...simple but sweet...nk tunjuk kat mak andam nanti..hopefully dia leh wat..wish me luck key..tata..


Tuesday, September 8, 2009

~ Assalamualaikum..

~ Today i've no mood to do anything..nk wat kije pon cam hampas jerk..nk citer psl wedding preparation pon takder citer menarik nk di share kan..huhu...everything cam hampas...ni sumer gara-gara....

......................

....................

...................

.................

...........
.
.......

.....

SMS

~ Yup gara-gara satu sms yg aku timer baru2 ni..Sms dari sape????? Erm dari seseorg yg amat bertanggungjawab untuk wedding aku nanti...

~ Korg geram tak kalo jumpe org ckp cam "keling"..mula2 ckp lain..pastu lain plk ckpnyer...Sungguh SAKIT HATI !!!!!!!!..Aku cukup tak suka kalo jumpe org perangai gini..menyampah!!!!!!!! Ayoyoyoyo pening!!!!huhu..




~ Ini terjadi kpd diriku sekarang..aku dpt sms dr butik yg aku tempah...dia mintak tmbh duit deposit lagi..mintak RM300 ++..Wah ni sudah lebey..dulu dia janji deposit RM100..Then byr at least seribu time dorg psg pelamin..and the balance byr time dorg bukak pelamin..tp kali ni lain plk citer..dulu aku tny ckup ke byr deposit RM100???..dorg kata ckup..takde mintk2 lg pasni..tapi HAMPEH!!!!!!!!..Sakit hati..Alasan dorg????? nk duit untuk proceed jahit baju baru...hoho...

~ Citer kat En.Tunang..dier kata redha jela..nk wat caner..kalo tak byr kang tak dpt baju plk..lastly En.Tunang ckp biar dia byr..kos baju bertandang...huhu SETTLED!!!!!

~ Bukan aku tk nk byr..tp actually aku ade byk agenda bln ni..nk settle bunga pahar..bunga manggar..bunga untuk bilik pengantin..dan segala bunga la...My mom plak dah bising2 psl cadar..langsir..baju segala...wargggghhhhhhhhhhh...Oh God pls help me....pls help me to be more patient...more patient to face all these stupid things...huhu...

~ Kije kawen bkn kije main2 wa ckap sama lu..bikin gue stress...tensen..dan penyakit yg familiar ngan aku pon dtg menyerang....HEADACHE!!!!!!!!!!!!!!


Monday, September 7, 2009

~ Assalamualaikum..

~ First of all... pls don't get me wrong key..ini tiada kena mengena dgn hidop sesape samaada yg masih hidup mahupun yg sudah mati..

~ Let's begin the story..Last Saturday i went shopping with makcik Siedah..kitorg lepak n pusing satu jalan TAR sampai nk tercabut kepala lutut..letih bangat..ramai nyer manusia cam ikan sardin..sesungguhnya aku sungguh tak suka keadaan yg begitu......tak selesa...sungguh menyesakkan..dan plg aku tak suka!!!!! SAKIT PALE !!!!! kalo penyakit ini sudah dtg..aku akan bertukar menjadi mayat hidop..seriesly wa ckp..SAKIT BABE !!!!!!!!!!!!! Huhu...

~ Then my sis call dia ckp dia otw nk pi KL ngan mak n tunang dia sekali..My mom kata nk pg Jakel beli kain untuk baju wedding aku nanti..nk sedondon kata dia..Cantik lew..Cantik mmg cantik..duitnyer pon cantik jgk...hoho kopak aku...nasib baik tak jadi beli coz my mom kata takder yg berkenan... so jalan punyer jalan...pusing punyer pusing..finally my mom kata " kita beli baju raya la dulu...mak dah penat ". Wargghhhhhhhhh nape la mak tak ckp awal2.. tgl separoh nyawa dah nieh..huhu..

~ Kitorg pon singgah r kat Umang-Umang..tengah melilau mata then...

My mom : Tahun ni kita wat baju shifon nak??? mak teringin nk tgk kita pkai shifon anak beranak..

Aku : Hah shifon????? tak nk ar...susah nk potong nanti..

My mom : Ala sekali sekala untuk raya..ape slhnyer..

Aku : Hah ye la mak...ikot jela..huhu..( dah mls nk lyn sbnrnye)

~ Hah kalo korg nk tau kerana kain shifon ni la aku naik hangin tau...betol2 nyusahkan hidop aku...huhu...Erm pg Ahad aku bgn awal..tgh sibok aku dok termenung tgk mak aku potong baju dia yg beli smlm, dia ckp " Aik tak kan tgk jerk..potong baju sendiri...bagai nk mampos mak potong dekat 2 jam dah...hahahahahahah aku gelak jerk..dalam hati " padan muka sape suh nk sgt "..jahat punye anak..wahahahhaha...

~ Pas cuci muka dan segala, aku pon capai kain semalam..aku tgk kain ni cantik...kalo aku pkai ni lagi cantik....wargghhhhh tak thn..masuk bakul angkat sendiri...hehe.. Aku pon memulakan operasi memotong baju...tak sampai lima minit aku dah mula membebel...lima minit kemudian aku rasa nk nangis...warghhhhhh sungguh bodoh kain shifon ni..licin cam belut..bila aku tarik sini...sane pon ikot tertarik...tarik yg sane plk...yg sinon tertarik semula...aku dah hangin dah...pnsnyer hati....mulut tak yah ckp ar...tak henti2 mencarot...wehehehehe nasib " datang bintang"..kalo tak dah kurang pahala pose aku...

~ Nak dijadikan cerita...pas aku elok2 dah ukur...tgl nk potong je ni.. wah2 tetiba ade 2 ekor makhluk comey berlari atas kain tu bergurau punya pasal...warghhhhhhhhh naik darah aku tetiba..mangkok punyer kucing..leh plk dia nk main kat kain tu..aku mmg mencarut dah time tuh..rasa nk pukul je..tapi disebabkan kecomelan korg yg terlampau..aku tak jadi nk pukul korg...huhuhuhu...Then kain tersebut siap dipotong slm 2.5 jam..lama kan???? bodoh punyer kain..tak hingin dah pasni...pasni li siap jerk..mhl pon mhl le..janji tak sakit hati...

~ Kpd adik2 aku yang lain...selamat memotong kain yg bodoh itu aku ucapkan..teruji ke tak kesabaran korang...wehehehe...

~ FYI..my mom adalah tukang jahit..so kitorg dpt baju free tiap2 thn..hehe..itu sahaja kali ini..byeeeee...

* baju aku dah siap dipotong..tunggu mak jahit jerk..hrp2 cantik bila dh siap nanti...

* Makcik Sied : Simpan rahsia kita tau..bia pch di mulut jgn pch di perot..wahahahha..

Friday, September 4, 2009

~ Shopping...Yippie....~

~ Assalamualaikum..

~ Erm tomorrow sy akan meyibukkan diri bershopping bersama makcik kesayanganku ini ( Miss Sied )..

~ Antara destinasi pilihan :
  1. SSF ( ade sales until 19th Sept )
  2. Jakel
  3. Semua House
  4. Jalan TAR
  5. Sogo
  6. Pasar Masjid India ( penting nk tapau mkn berbuka hehe.. )

~ Nasib baik aku tengah " datang bintang " hehe...jgn jeles ye.... *wink * wink

~ Hasil pencarian akan dikongsi pd minggu hdpn..ok guys... bubbye...

Thursday, September 3, 2009

~ Renungan Bersama ~

~ Assalamualaikum..

~ Cam biasa r kalo memblogkan diri ni..mknanyer malas nk wat kije..hoho..hati pon ngah sedih..tetiba teringat kat sebuah lagu yg aku minat sgt ms zaman diploma dulu..kenangan aku selalu lepak kat bilik Neza and Sal...Sal byk koleksi lagu nasyid..dats why aku selalu lepak bilik dia ngadap pc sambil melalak sengsorg melayan perasaan..huhu...

~ Lagu ni suitable sgt kpd sumer bakal2 pengantin...Sungguh bermakna bait2 perkataan dlm lagu ni...Dan aku tujukan lagu ni khas buat En.Tunang tersayang...

Kasihmu Amanahku

Pernikahan menyingkap tabir rahsia..
Suami isteri inginkan keluarga yg bahgia..
Dan mengharapkan sebuah bahtera indah..
untuk bersama belayar ke muara..

Pernikahan menginsafkan kita..
Perlunya iman dan taqwa meniti sabar dan redha..
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan..
Susah mendatang tempuhi dengan tabah..

Isteri...janji telah dipatri..
Diijabkabulkan dan dirahmati..
Detik pertemuan dan pernikahan..
yang dihujani air mata kasih..
Demi syurga Illahi...

Suami...jangan menagih setia..
Umpama Hajar dan setianya Zulaikha..
Terimalah seadanya..
yang terindah di lubuk hatimu..
Isteri adalah amanah buatmu...

Isteri hamparan dunia..
Suami langit penaungnya..
Isteri ladang tanaman..
Suami lah pembajaknya..
Isteri bagai kejora
Suami menjadi purnama
Jika isteri beri hempedu
Suami lah...lalala (aku terlupa lirik...silalah bantu pd yg tahu..)

Suami....jangan menagih setia..
Umpama Hajar dan setianya Zulaikha..
Terimalah seadanya..
yang terindah di lubuk hatimu..
Isteri adalah amanah buatmu...

Jika suami terteguk racun..
Isteri jadilah penawarnya..
Sungguh isteri rusuk yg rapuh..
Berhati2 lah meluruskannya....

~ Best kan lyric lagu nieh..Kpd En.Tunang terimalah diriku seadanya..there's nothing more and nothing less in me...taaaaaaaaaaaa....

~ Assalamualaikum..

~ Hi All..cam gempak jek tittle entry kali ni kan..

~ Erm tak tau nk explain camne perasaan yg ade dlm hati ini skrg ni.....adakah hatiku yg menangis ??? atau ade hati lain di luar sana yg menangis...huhu..

~ Org kata " hati menangis hanya Tuhan saje yg tahu"..betul kew??? Erm betol la tu..Aku akui aku seorg yg amat sensitif...cepat terusik..cepat merajuk... cepat kecik hati..sumer aku r tuh..dan aku jugak seorg yg cepat memaafkan org..mybe kerana sikap aku tu la, ramai org amik kesempatan ke atas diriku..bkn niat untuk membangga diri..tp itulah realiti nya..aku selalu diambil kesempatan..btol ke ayat aku nieh??wahahaha dah mula mereng..huhu..

~ Susah tol nk jg hati sumer owang kan??? kdg2 hati sendiri tak terjaga..Adakah aku yg silap?? atau engkau yg tak pnh cuba memahami hatiku??? Aku dah cuba wat yg terbaik untukmu..tak penah terlintas sekali pon untuk menyakiti hatimu..tapi apakan daya..aku cuma insan biasa..semakin aku cuba mengambil hatimu, semakin itu juga lah hatiku terluka..

~ Nampak mcm happy go lucky..tapi sbnrnye tidak..dan itulah aku..Air mata ini sudah kering
untuk meratapi semua yg berlaku..Doaku semoga suatu hari nanti kau akan mengerti hati ini...aku tidak meminta segunung emas .. cukup sekadar selautan kasih syg darimu...

Menangis lah jika masalah mu itu akan jatuh bersama juraian air matamu
Menangis lah jika bebanan mu akan pergi bersama linangan air matamu itu
Menangislah sekuat hatimu di dadaku, jika kekecewaan mu itu akan lenyap bersama air matamu..
Dan menangislah jika hanya itu saja yang termampu...

~Oh hati! Berhentilah menangis..huhu...

Wednesday, September 2, 2009

~ Assalamualaikum..
~ Erm today nk citer psl my hantaran lew..fyi my hantaran is almost 70% complete..jom confirm checklist:

From Me To Him
  1. Kemeja (Done)
  2. Wallet & Belt (Done )
  3. Shoes (Done)
  4. Jam (Done )
  5. Beg (Done )
  6. Sejadah & Songkok (Done)
  7. Set Wangian
  8. Cupcakes / Cake
  9. Chocolates

~ So gaji bln ni nk beli set wangian untuk En.Tunang..huyee tgl satu brg je lagi...soooo happy..then nk tempah cupcakes.. yg ni aku still mencari kalo ade yg dkt2 ngan umah aku..bkn pe sng nk pick up nanti...

~ Nak habiskan cerita, last Saturday aku turun Klang..En.Tunang pick up aku kat Stesen Klang..huhu ujan sepanjang hari...sejuk tol dlm komuter..mau je aku tido..tapi makruh byk tido bln pose..hehe...

~ After that, kitorg terus menuju ke kedai kad kawen..Aku tak berapa hingat name kedai tu..tp aku rasa agak popular jgk nama kedai ni..Art is Art..I'm sure this name is familiar among bride to be yg ada kat M'sia ni..dan tak silap aku Art is Art yg sponser goodies bag pameran pengantin last month..hehe..pls correct me if i'm wrong wokeh..

~ Tapi aku tak boleh blah ngan En.Tunang..dia main2 time nk pilih kad..budak kedai kad tu sengih2 je thn gelak..mane tak nyer En.Tunang tak series lgsung..ade jerk bhn lawak dier..aku control ayu je la dpn bdk tu..takpe2 sabar..sabar..pas kua dr kedai..hah amik ko cubitan berbisa..hehe pdn muka En.Tunang..Kat kedai tu jgk kami tempah bunting..amik 2 pcs..tapi gambo tak bg lagi..takder gambo..gambo kucing ader r...haihhhhh...

~ Pastu kitorg singgah kedai jam..Byk jam cantik2 sampai aku rmbg mata..penat gak ar tokeh kedai tu kua kan dari satu jenis jam sampai ke berapa puluh jenis jam..mesti dier bengkek ngan aku..tapi aku wat muka kering jerk..wahahahahaha..Aku pau En.Tunang kali ni..jam aku lbh mhl dr En.Tunang..berjaya jgk akhirnyer..asik brg En.Tunang je mhl..lari bajet aku bln2..huhu..Aku pilih jam U2 and En.Tunang choose ALBA demi menjaga hati tunang kesayangannya ini...wek..Now dah settle kad kahwin ngan jam..

~ So aku dah bole tido lena skrg..tgl sikit je lagi yg perlu aku pikirkan..aku still mencari design pelamin..tapi tak jumper2 lagi yg aku suka...huhuhuhu ade sesape bole tolong aku?????????????? Any idea????????????????????

~ Wokeh r chaw dulu..to be continued........taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Tuesday, September 1, 2009

~ Assalamualaikum...
~ Erm belom terlambat rasanyer to wish Heppy Merdeka Day ke-52 to all my readers and followers..tak lupe jgk kpd sumer rakyat M'sia..
( tak termasuk foreigner2 yg ade kat M'sia) hehe..
~ Semoga kita terus kekal hidup dlm keadaan aman dan damai..Insyaallah..Amin...
~ Di kesempatan ini jgk i want to wish hepy belated besday to my dearie LEEN...

My wish for u..
  • Semoga dipnjgkn umo & dimurahkn rezeki
  • Be a good muslimah and a good daughter
  • Be a good sis for me..hehe..
  • Study rerajin..smg dpt Master yg diimpikan..
  • Smile always..jgn sedih selalu yer..
  • Jgn mintk adiah..coz adik dah besar..hehe...

p/s: Adik, ingat lagi tak kenangan kat bwh nieh???????????


~ Tak lupe jgk kpd En.Tunang yg penuh dgn semangat kemerdekaan..Heppy merdeka day...