Thursday, December 23, 2010

Jom berhoney bulan

Salam semua..

Hari ni pergi opis dengan berbekalkan masak lemak udang dengan nanas mak saya..konon nak menjamu kawan2 opis yang sentiasa dilanda masalah kebuluran terlampau sambil boleh mengelentong saya yang masak, aleh2 takde orang kat opis..Huhu malang nasib..tu lah kalu dari awal niat tak baik tu la penangannya..padan muka saya..Haha..

Oh sunyi betul opis..Datang opis arini penuh dengan ilmu di dada..ops silap ye.. penuh dengan cerita2 hangat di dada yang nak dikongsi dengan mereka..maklumlah baru balik dari honey bulan..(alamak tercerita la pulak)..Hish2..Hurm alang2 dah takde pendengar setia kat opis, saya citer ngan u all je la ye..bereh?

Kalo korang perasan tittle blog ni 5 disember 2009? Agak2 nya 5 disember 2010 dah lps lom??? eh cuba korang cari kalkulator ke hape ke cepatlah congak..hish pemalas sungguh ye korang ni..dah la biar saya yang habaq mai kat u all..

Arini 23 disember tau..23 tolak 5 sama dengan 18..means dah setahun 18 ari saya bergelar anak dara..eh silap lagi..mak dara la..ayoyo :) maka En.Suami pon mengajak saya berhoney bulan..tapi disebabkan masalah2 teknikal yang tidak dapat dielakkan, maka kami berhoney bulan pada 20 disember..ok lah lewat 15 hari..bukan 15 tahun :)

Mari kita sesama bincangkan apakah faktor2 yang menjadi halangan kepada permasalahan ini..Aku rasa aku dah mengalami tahap kebengongan luar biasa sampai boleh merapu ke
tahap ini..ikan kerapu pon tak merapu camni kot..haha..so kepada yang tengah takde kerja sekarang ni jom kita merapu bersama2..hehe..ade jugak yang makan sup kaki saiz 7 karang..:)

Jom saya review balik proposal yang En.Suami usulkan kepada saya..


Tajuk: H.O.N.E.Y.S.T.A.R aka HONEYMOON
Location: Malacca (cam takde tempat lagi besh)
Tempat tidur: Hotel Avillion Legacy Melaka
Date: 5 Disember 2010 ( tapi dah ditunda kepada 20 Disember 2010)
Bajet Shopping: Tak leh lebih 50% dari gaji bulanan (haha statement tak leh blah)
Tempat2 menarik yang akan dilawati:
1) Taman rama-rama
2) Zoo Melaka
3) Dataran Pahlawan ( nak naik duck bus & monorail)
4) Tempat perabih duit( acara menshoppingkan diri )

Itu antara isi kandungan proposal yang dicadangkan oleh En.Suami..Macam percutian bajet lari kan..Haha..Kalu En.Suami baca mati lah saya..Tak cukup tingkap nak lari nanti :) Dah nama nya pon honey bulan bukan makan angin kan..

Cerita selanjutnya di lain entry la ye..banyak2 karang ade pulak yang muntah hijau..termasuk saya sendiri..Tak pasal2 penuh cendol hijau kat blog saya nanti..teheeee...Sebelum itu, saya tempelkan gambar prelude kepada cerita selanjutnya ok..


- harus menutup keseksian bibir ye-



- oh bekas lipstik daku kah itu-


-tiada motif apa2-

Ok tamat
Thank you for your time!

p/s: ok sila muntah sekarang!!! teheeee

Sunday, November 28, 2010


Salam Semua...

Apa khabar di luar sana? Semoga kamu sihat2 ye..Kalau tak sihat cepat2 makan ubat tau!!
Eh2 dasyat benar tajuk entry kali ini..Hutang ape la saya nak bayar ni kan..Hutang PTPTN ke??Oh yang itu sudah tentu..Tiap2 bulan menjadi kewajipan untuk bayar..mencik2..Hehe..

Tapi ini bukan hutang PTPTN yang saya maksudkan ye..Hutang menghupdate blog la kan..Lama gila saya tak buang sawang2 yang melekat kat sini..Nasib takde toyol bergayut..haha..takde duit nak upah cleaner la :)

Entry ni dah basi pun..Tapi belom mencecah sebulan lagi kebasiannya..Kalu roti tu leh makan lagi kot..hehe..Jom dengar saya punya cerita..

Alkisah bermula dua hari selepas Hari Raya Qurban yang lepas..Saya dan keluarga mendapat ahli keluarga baru..Alhamdulillah bertambah lagi ahli keluarga saya..Layan gambar si comel..



Nama: Muhammad Ammar Hasif

Mula melihat dunia: 19 Nov 2010 (Jumaat)

Tempat keluar: Hospital Selayang


Muka Ammar masa lahir macam anak cina..Mati2 kitorg ingat anak cina sesat..haha...Semoga Ammar membesar sebagai anak yang soleh..Amin..

*Hari Sabtu 20 Nov saya dan suami ke Melaka..Kakak suami tinggal kat Melaka..Sambil beraya, makan angin sekali..So kami pusing2 Bandar Hilir..tak banyak pusing pun sebab dah petang..banyak tempat tak dapat pergi..Huhu..tapi En.Suami janji nak datang lagi..Saya dah boleh tersengih besar..Akan diikat kuat janji itu..hehehe..
Orang kata gambar boleh merungkaikan segalanya..So kita layan gambar je lah ok..








Saya suka Negeri Melaka very much..rasa nya dari kecik sampai besar saya pergi Melaka..masa kecik2 of course abah ngan mak yang bawak..Hehe..dah besar ni pergi sendiri la..tapi saya tak pernah jemu pergi Melaka..Melaka banyak tempat nak cuci mata..Next time saya nak try naik "Duck Bus" tu..macam best je kan..
Ok lah dah panjang sangat kisah ni..jumpa lagi nanti..bye2

-- facebook ade dimana2--

* p/s: Jangan ditanya saya beli kat mana baju tu tau..hehe..

Saturday, October 30, 2010

Sabarlah wahai hati

Entry ini ditulis dengan emosi yang agak kurang stabil..
Sejak akhir2 ini diriku merasakan semua yang dilakukan tidak memuaskan hati insan di sekeliling ku..
Kenapa perasaan ini hadir..
Menjaga hati tidak semudah memetik jari..tidak semudah menyebut ABC..Tapi menuntut pengorbanan yang tinggi sehingga sampai satu tahap perlu mengorbankan hati sendiri..
Orang tua kata hidup perlu pengorbanan..diriku akur itu..
Tapi sebanyak mane hati yang perlu dijaga sebanyak itu juga diriku perlu berkorban..
Bersama ayah dan ibu perlu menjaga hati tua itu..
Bersama adik beradik perlu dijaga hati kecil itu..
Bersama kawan2 sepermainan perlu dijaga hati supaya tidak timbul ini itu..
Bersama ketua di opis, perlu dijaga hati yang punya kuasa veto itu..
Bersama dengan orang lagi tua dari kita, perlu dijaga hati sensitif itu..
Oh banyak nya hati perlu dijaga..
Tapi hati sendiri???
Andai dalam hidup ini wujud sebuah scanner yang boleh "scan" hati insan2 diatas sudah tentu diriku orang pertama yang mendapatkan scanner itu..
Biar pun perlu berhabis beribu..
Asal dapat diriku baca semua hati itu..
Tapi itu adalah andai..
Mane wujud andaian itu..
Hati menangis hanya Allah yang tahu..
Luar nampak semua indah..
Di dalam hanya diri sendiri yang merasa..
Oh hati !!!
Sabarlah..

Saturday, August 14, 2010

* Salam Ramadhan *

Salam Ramadhan buat seluruh umat Islam di dunia especially yang kepada yang sudi menjengah blog bersawang ini..
First of all...Assalamualaikum...hehe..main terjah je tak baik kan..;-)
Hurm nak mula daripada mana pun saya tak tahu ni..Banyak benda nak cerita tapi.....
M.A.L.A.S :)
Haip nak kena rotan ni..huhu..

Bercerita mengenai puasa, ini kali pertama saya menyambut Ramadhan bersama suami tercinta..Excited gila2..nak berbuka puasa sama2..nak baju raya kaler sama...nak sahur sama2..semua sama2 la..hehe..
Paling penat ini lah kali pertama saya kena mengajar di bulan puasa..Ya Allah, sungguh2 menguji kesabaran saya sebagai seorang pendidik..Huhu...Saya sangat penat melayan karenah student2..Bila mengajar faham sokmo, bila buat latihan mula lah ade yang buat muka seposen..Hish geram je..Nasiblah dorang dapat lecturer tak garang macam saya ni..Haha..(masuk bakul angkat sendiri nampak....kui2)

Hari pertama puasa, saya betul2 down..kelas penuh 6 jam..fuhh penat giler..paling penat waktu kelas tengahari..mata masing2 kuyu je..mata student kuyu takpe..tapi kalau mata lecturer yang kuyu, hah habislah..Hahaha..Tapi perjuangan harus diteruskan..Jangan jadikan puasa sebagai satu alasan...( Ayat selalu pujuk student2..hehe)..Kalian pun mesti ingat jangan jadikan puasa sebagai satu alasan ye..Semoga kita semua mendapat keberkatan di bulan yang mulia ini..
Amin...
Ok lah, rasanya cukup setakat ini dulu..Otak dah tepu, tak keluar idea dah..hehe..ade kesempatan, saya bercerita lagi..

"jaga diri hiasi peribadi"
Salam Ramadhan dari saya buat semua...

Thursday, June 10, 2010

Saya terima anugerah

Salam semua..

Hari ini ceria sangat kerana sebijik award.Bangga??? Tak sangat kot...nanti riyak pulak kan..hehe...

" CREATIVE BLOGGER AWARD"



A big thank you to Kak Long Yana for this award. :) Thanks banyak2..
Satu penghargaan buat blog ini..
Tapi diriku bertanya kreatif blogger kah aku???
Haha..

Ok lah sebelum berundur diri, saya pon dengan baik hatinya nak beri award ni kepada:

1. Neza
2. Nurul Huda
3. Cik Masni
4. Cintaleaixora

Itu sahaja buat hari ini..jumpa lagi ya!!!



Sunday, May 9, 2010

Hari ini hujan..Hujan membawa erti hari ini dingin..Dingin memujukku supaya tido..hehe..Eh tak mahu la tido..Harini saya teringin nak update cerita2 baru yang berlaku sepanjang 2010..Untuk 2010 saya tidak pernah berkongsi ape2 yang menarik dengan uolls kan..kan? kan? kan?

Seperti yang diwar2kan sebelum ini, musim ekjem dah pon berlalu..to all my dearie students, saya doakan kalian success dalam semua paper saya..kalau tak, kita jumpe lagi next semester..hahahaha...Sekarang ni pi kije lenggang kangkung je..takde risau lagi pasal kuliah, pasal nak habiskan sylibus, pasal nak prepare soklan quiz n test yang kadang2 saya sendiri pening nak wat..

Konon nk wat soklan susah2 nk nguji student, then saya sendiri yg penin2 nak marking pastuh...ape daaaa saya ni..hehe...suka create problem kpd diri sendiri...

Stop cerita pasal kije..muak kan asik cerita pasal kije..kije sampai mati pon tak kan habis..tul tak? betul la tu..kalau tak kije, mane nak dapat duit kan..pastu tade duit, camne nak shopping kan..duit mcm air je..kita sanggup tunggu sebulan iaitu 30 hari nak dapat gaji..dah dapat gaji tak sampai 2 ari dah leh hbis..hohoho duit2..dimanakah duit..hehe..

Nak jadikan cerita, Ahad lepas, saya n En.Hubby pi la Mid Valley nak cari Crocs..Skunk musim orang giler pkai crocs kan..bersepah2 buaya kat M'sia hehe..mane2 pi mesti nampak buaya ngah berjalan..hahahaha..tatotnyer...saya pon teringin la nak bela buaya sekor jugak...But unfortunately,
saiz kasut yang saya berkenan tu tade la pulak..huhu susah kalo pkai saiz 6 or 7 ni..cpt sangat habis stok..kuciwa dah time tue..

Then, Jumaat lepas pas habis kije, En.Hubby ajak singgah pi Bangsar Village usha Crocs..Wah i'm so lucky that day coz Crocs yang saya nak ade stok..Suker giler time tue...Yeayyy...
(cam kanak2 ribena kan??? hehe)..So saya nak tunjuk la sikit buaya peliharaan saya..Comey tak???
Mula2 dulu nak li kaler hitam or putih je..senang nak matching kan ngan sumer baju..taip tatau jela pas kawen ni saya fanatic sangat ngan kaler pink..dunno why..Sumer barang 1 umah dah kaler pink..Even En.Hubby nyer T-Shirt pon kena kaler pink..En.Hubby pon layan jela..hehe..


+ Pinky Crocs peliharaan saya +

Ni salah satu kesayangan saya setakat ini..Ade lagi satu benda yg sangat bermakna dalam hidup saya..Bulan lepas saya baru beli hencet baru..Huhu..Hencet lame dah tak bole nak diselamatkan lagi..Hantar klinik pon Doktor nasihat suruh baling ke dinding jerk..tak pon bagi anjing makan..hahaha..So saya decide nak li En.Nokia E72..saya ni tak kisah sangat hencet nyer function janji kamera dia have super power..haha..bagi yang giler possing cam saya, kamera lagi penting..kui2..lagipon hencet ni senang sikit saya nak isi notes banyak2..maklum la saya ni pelupa..tugas cam saya banyak nak kena notes..gune planner pon asik lupa taruh katner..gune hencet konfem ingat letak katner..hilang hencet, seumpama ilang separuh nyawa..kan2..mane le hidup tanpa hencet..Sayang En.Nokia..



* Inilah wajah kesayangan hamba *

Wahahahaha tak bole tahan tengok wallpaper tue..hehe..sila jangan jeles yea kengkawan..Saya letak gambo itew supaya saya akan sentiasa ingat status saya..saya kan pelupa..( haha gurau jew...) Saje saya letak supaya kenangan itu akan sentiasa menjadi kenangan terindah buat saya..Walaupun dah hampir 5 bulan, terasa baru seperti semalam saya kawen..Kalaulah boleh diputar semula ke waktu itu...kalaulah kan.....hehe...(Hish tak bek berkalau2..kalau itu kan perkataan kesukaan Syaitan..Astaghfirullah..)

Dan tidak lupe juga kepada org baru dalam family saya..Welcome home to Mohd Danish Zakwan..Anak buah sulong saya..Sangat comey..dilahirkan pada tanggal 27 March 2010..( Huish bulan 5 baru Cik Long nak wat entry..Terok kan Cik long nie..hehe)..Danish dilahirkan di Hospital Kuantan dengan berat 2.5 KG..Alahai keciknyer..hehe...Cik long mula2 nak pegang pon tatot..tapi sekarang, dah boleh baling2..hahahaha..



To Mohd Danish Zakwan, semoga anda cepat besar..Semoga anda membesar menjadi seorang muslim yang baik dan semoga jadi anak yang patuh dan taat kepada kedua orang tuamu..Amin..

Saya bila lagi??? lom ade rezeki la..huhu..Next entry kita sambung cerita lagi key..


* Gambar terkini empunyer blog *

Thursday, May 6, 2010

I'm Back

Salam kepada kawan2 blogger semua..

Lama sungguh sy tak hupdate blog ini....Hampir 2 bulan..lama sungguh...Maafkan saya ye wahai kawan2 sekalian..Tahap kesibukan terlampau membatasi tahap keaktifan untuk berblog..hehe...Wah ayat ape daaaaa....hahahaha...

Kini kesibukan dah turun ke tahap zero..Saya dah bebas...Merdeka!!!!
Student2 dah nak habis ekjem...Dan lecturer mereka ini juga sudah boleh membuta dan membosakan badan selepas ini...kui2....Makan gaji buta betul..hehe...Sila jangan tiru perangai yang buruk itew wokeh..

Dan kini saya kembali ke dunia penulisan di alam maya ini..Sesungguhnya saya betul2 rindu nk menulis..rindu nk beri komentar..rindu nak menjengah blog org lain..walaupun sekadar berblog walking..hehe....
Dulu saya nekad nk cancel je akaun blog ni ..ketandusan idea betul dah time tu..Tapi sayang plk..Dah hampir setahun blog ni wujud..Harini bersemangat plk nk teruskan ber blog..
Entah lew leh percaya ke tak saya ni..mula2 jerk poyo..pastu hangat2 taik ayam jela..Haha..

Kalo korang perasan, blog ini dah bertukar wajah..Lawa tak??? hehe..Dah bosan tahap gaban ngadap layout yg lame..Ari2 tatap sampai dah tak terkeluar idea nk tulis ape.So, saya decide untuk membuat transformasi dengan menukar layout ini first...Hah then baru la ada semangat nk menulis...hehe...Dari 2 column dah bertukar jadi 3 column..Dan saya akan menambah lagi ape2 yg patot slps ini key....

Ok lah, setakat ini dulu berita terkini dari saya..Bantal dan katil dah melambai2 dah tue..
Jumpa lagi di lain entry ok..
Gud Nite uooollsss..

p/s: Tenkiu kepada anda yang sudi baca blog ini.. ;)

Saturday, March 13, 2010

Hupload piccas lagi!!!!

Assalamualaikum..

Kali ni nak hupload gambo-gambo sekitar majlis bertandang plak...
Tadi asik melayan "Spontan" dm youtube,tetiba plk tenet turns to
^%* !@*(
Hangin je harini..
Ok ah, this is my official wedding piccas on majlis bertandang..
Majlis dah hampir 3 bln berlalu, but the memories are still fresh in my mind..kui2
Jom layannnn...

12 Disember 2009
Venue: Dewan Alamanda Seksyen 21 Shah Alam
Outdoor Location: Tasik Shah Alam
Photographer: Nasrul Effendy



















Dah habis tonton? Kui2..Cambiasa tugas anda yg membaca, sila tinggalkan komentar2 anda wokeh..
Jumpa lagi k..



Sunday, March 7, 2010

Assalamualaikum..
Salam Kawan-kawan semua..
Giler lama saya tak hupdate blog nieh..Memang terasa sangat malas sekarang nieh..
Nak jenguk blog pon dah tade feel..Huhu teruknyer saya...
Kengkadang terasa nk cancel account jerk..Mood untuk berblog dah tinggal senipis kulit bawang...kui2...

Dan sekarang saya pon dah jarang online..Kesuntukan masa di kolej membataskan segala aktiviti untuk berblog..huhu..Saya sangat bz ngan kuliah, ngan karenah student2..balik umah, dah penat..tido mampos..Hehe...

Itu serba sedikit mengenai perkembangan diri terkini..Buat pen
getahuan kepada kengkawan yg tertanya2 mengenai kehilangan diri ku ini..Haha perasantan sungguh saya...Ade ke org nk tny pasal saya...hehe....

Hari ni saya nk hupload gambo-gambo wedding hari tu..My official wedding pictures dah siap..Tapi baru hari ni berkesempatan nk upload...

Saya upload sekali gambo outdoor...Layan jelaaaaa key...

5 Disember
My Solemnization
Venue: Masjid Bandar Utama Batang Kali
Outdoor Location: Empangan Pertak Kuala Kubu Bharu
Photographer: Nasrul Effendy



























6 Disember 2009
Majlis Bersanding @ My home sweet Home
Outdoor Location: Empangan Batu
Photographer: Nasrul Effendy















Saya upload untuk 2 majlis ni dulu..tak larat nk tunggu tenet yg cam *&%%$5#$*&..kekekeke..
Ade kelapangan saya upload untuk majlis bertandang plk key..
bye2